zondag 13 februari 2011

Chocolade muffins... Oh no not again!

Oh no not again... chocolade muffins! Het internet zwermt ermee vol en nu kom ik deze weeral in uw gezicht wrijven. Geef het maar toe, ge hebt het al te graag!
Dus, je hebt zo'n kookboek met allemaal desserten gekregen voor uw verjaardag. Ooit. En op een vrije dag zoals zondag wilt ge die toch eens uitproberen. Resultaat: een hoop chocolade muffins én bananenmuffins (maar die komen later). 
Oké, ik aan de slag, een voor een de stapkes in het kookboek gevolgd...

HET RESULTAAT:
Platte paddenstoelen noem ik dat! Muffins horen groots te zijn! Dit is hoogstens een cakeJE. Maar deze platterd smaakte dan weer dubbel zo goed (ohmygod it was). Ik heb een foto van maar 1 muffin van de hele bak, omdat de rest al ingepakt is.
Het recept? Maar ofcourse!

Ingrediënten:
- 90 gr bloem
- 20 gr (gezeefde) cacao (GEEN Nesquick instant poeder! Uw muffins gaan er gortig uitzien)
- 2 gr gist
- 80 gr suiker
- 2 eieren
- 90 gr (gesmolten) boter (liefst 'goeie' boter, zo van die Ierse bv. Geen Solo)
- 75 gr melk (jawel, gram...)
- 50 gr gehakte pure chocolade 
- Aanpassing door mezelf: + 2 gr bicarbonaat (om die klein petotterkes een boost te geven)


Bereiding:
- Meng de droge ingrediënten bij elkaar, deze zijn:
Bloem, cacao en gist
- Meng in een aparte kom de 'natte' ingrediënten, deze zijn:
suiker en eieren, daarna nog de boter en de melk erbij
- Meng de droge en natte ingrediënten bij elkaar en voeg halverwege de stukken chocola erbij
Tip: meng droge en natte ingrediënten niet te lang. Als de bloem helemaal verdwenen is, is het voldoende gemengd. Anders krijg je te droge muffins. Tenzij je dat lekker vind natuurlijk.


-Giet het mengsel in een muffinvorm zoals deze:
Foto is van het internet
Tip: Gebruik een siliconenvorm! Deze vormen hoeven niet extra bevet te worden met boter, de muffins raken er makkelijker uit, makkelijk om in het afwasmachien te steken, etc.


Oven: 180°C op warme lucht
(Je moet je oven eigenlijk echt 'kennen', zoals op vele cakefora staat, mijn oven had ik op 160°C gezet)
Oventijd: 25 minuten
Prikken in de muffin met een satéprikker, de prikker moet er droog uitkomen


Ha, en wat is er nu precies fout gegaan bij die van mij? Ik vermoed te weinig bakrijs-middel. Het verschil is duidelijk te merken bij de bananenmuffins die ik in een volgende post ga laten zien. Daarom de extra optie: + 2 gr bicarbonaat voor de volgende keer.


Bak jij vaak je muffins zelf? Of koop je ze liever in de Panos e.d. ? 



0 reacties:

Een reactie plaatsen

Feel free to leave something