zaterdag 29 oktober 2011

About: mijn bachelorproef



In een eerder geschreven blogpost melde ik al dat ik dit jaar een bachelorproef/eindwerk moet maken. Rond die periode zat ik met mijn handen in mijn haar om voorlopige onderwerpen op te schrijven. Waar zou ik nu in godsnaam 40 pagina's over schrijven en het moet te maken hebben met sociale verpleegkunde en mijn stages? Om eerlijk te zijn vond ik geen interessante onderwerpen die aansluiten bij mijn stages van dit schooljaar, dus begon ik onderwerpen daarbuiten te zoeken. Niet veel later bracht ik mijn top 3 onderwerpen binnen met motivatietekst. Dan was het wachten op goedkeuring van mijn docenten.

  1. Jongeren met ADHD
  2. Fixatie bij bejaarden
  3. Medicinaal cannabisgebruik 
Ik koos voor het onderwerp ADHD omdat ik onderzoek wilde doen naar verschillende soorten begeleidingen daarin. Hoe worden kinderen en jongeren met ADHD begeleid op school? Gebeurt dit overal zo? Welke begeleiding zou beter zijn? etc Ik las artikels in de krant met ouders van kinderen met ADHD die niet tevreden waren met de begeleiding op school en hun kind(eren) daardoor naar een andere school moesten sturen, omdat het zo niet verder kon. 
Fixatie, een heel gevoelig onderwerp. Bij mij toch al zeker. Tijdens mijn stages heb ik al verschillende keren mensen zien gefixeerd worden (van demente bejaarden tot psychiatrische patiënten) en heb ik dat jammer genoeg zelf ook moeten doen. Ik heb daar altijd een dubbel gevoel bij gehad. Op de dienst zeggen ze meestal als motivatie 'dat het voor de mensen hun goed is' en 'om de mensen tegen zichzelf te beschermen'. Klopt, maar daar zijn andere, minder indringende, manieren voor. 
Misschien zijn sommigen van jullie wat verbaasd; medicinaal cannabisgebruik? Wanneer ik (Amerikaanse) series zie, komt dit onderwerp wel eens naar boven (South Park, Nurse Jackie, ...). En begon ik mij het nut er van af te vragen. Cannabis heeft een anti-emetisch effect, dat wil zeggen dat het braken kan tegengaan. Dit wordt vaak toegepast bij kankerpatiënten die net chemotherapie hebben gekregen en ziek zijn daarvan. Ook bij chronische pijn en slaapproblemen wordt dit gebruik. In Amerika mogen dokters voor hun patiënten een voorschrift schrijven voor 'medical marihuana', in plaats van (zware) pijnstillers. De patiënt moet hier uiteraard akkoord mee gaan. Hierover wil ik een studie doen. Hoe gaan mensen hier mee om? Hoe zit dat met onze Belgische wetgeving en cannabisgebruik? 
Dit zijn onderwerpen die natuurlijk nog afgebakend moeten worden, maar dat gebeurt pas na de literatuurstudie. 
Gisteren kreeg ik eindelijk mijn onderwerp. Mijn mond viel gelijk open. Ik kreeg:

Medicinaal cannabisgebruik

Om eerlijk te zijn had ik dit absoluut niet verwacht! Dat onderwerp stond derdes bij mijn top 3 en het heeft niet erg veel met sociale verpleegkunde te maken. Toch hebben mijn docenten dit onderwerp er door gesleurd. Het kwam er op neer dat dit een grote uitdaging voor mij ging worden. Ook vond mijn docent dat ik meer enthousiaster sprak over dit onderwerp dan over de andere. 
Zo, verder mag ik er eigenlijk niets meer over vertellen, nu is het werken werken werken! 

Cheers!
Sanja

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me echt een interessant onderwerp! Ik heb de South Park aflevering er inderdaad ook over gezien, en ook ik ging me dingen afvragen over hoe dat nou echt werkt. Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super interessante onderwerpen heb je gekozen :) En het is denk ik wel heel interessant voor jou als Vlaamse, hier in Nederland is het allemaal net wat anders denk ik omdat cannabis gebruik toch gedoogd word.
    Heel veel succes ermee komende tijd!

    BeantwoordenVerwijderen

Feel free to leave something